Ohje V1.01 14.12.2012

ajaaskel(at)forum.ubuntu-fi.org

Auto DL käyttöohje

Yleistä

Tervetuloa Auto DL ohjelmiston käyttäjäksi !  Auto DL on ensimmäinen ja ainut automaattinauhuri YLE Areenalle joka tulkitsee Areenan RSS-syötettä. Ohjelmiston kehittelyyn, testaukseen ja toteutuksen paranteluun on uhrattu paljon aikaa. Ohjelmistoa on koekäytety pitkään mahdollisten ongelmien karsimiseksi. Koekäyttäjiltä saatu sekä palaute että toiveet ovat tärkeitä ja ovat johtaneet uusien ominaisuuksien lisäämiseen. Käyttöohje kannattaa lukaista läpi vaikka ohjelmisto on suunniteltu helppokäyttöiseksi.

Auto DL on ohjelmistokokonaisuus joka nauhoittaa automaattisesti YLE Areenasta haluamasi tv-ohjelman uusimman jakson tietokoneellasi aina kun uusi jakso ilmestyy Areenaan. Toimiakseen se ei vaadi mitään erikoislaitteita, vain nettiyhteys tarvitaan. Ohjelma on kehitetty Linuxia varten. Toiminta on ohjelman kehityksen yhteydessä varmistettu Ubuntu, Mint ja Peppermint jakeluiden kanssa. Ohjelman asennusta varten on olemassa erillinen asennusohje. Tämä käyttöohje puolestaan käsittelee ohjelman käyttöä siitä eteenpäin kun ohjelmisto on jo asennettu käyttövalmiiksi koneeseesi.

Miten Auto DL toimii ?

YLE Areenassa on siellä täällä oransseja kuvakkeita joiden merkitys voi olla aika monelle hämärä. Tuosta kuvakkeesta käytetään usein nimitystä ”syötekuvake” tai lainauksena englannin kielestä ”RSS-kuvake”. Tässä yhteydessä meille riittää tietää että tuon kuvakkeen takana on yhteys YLE Areenaan paikkaan jota voi ajatella pienenä mainostauluna: ”Uusimmat ohjelmamme juuri nyt !”. Näitä ”mainostauluja” on eri ohjelmaryhmille kuten lasten ohjelmille omansa, uutisille omansa, jne.

Auto DL ohjelmaan on rakennettu ohjelmaosuus (syötelukija) joka osaa vahtia haluamaasi ”mainostaulua” eli syötettä ja käynnistää nauhoituksen kun sinne ilmestyy ohjelma jonka aina haluamme talteen kun uusi jakso ilmestyy. Tuon syötekuvakeen voi klikata auki webbiselaimessakin jolloin voi tarkastaa mitä siellä on tarjolla juuri nyt.

Nauhoitettavat ohjelmat valitaan ”rasti ruutuun” periaatteella. Ohjelma rakentaa syötteestä menun josta voi ruksia mitä haluaa ja valinnat talletetaan lopuksi. Koneessa pyörii aina taustalla näkymättömissä ohjelma joka toteuttaa käyttäjien valinnat vaikka käyttäjä ei olisi kirjautuneena koneellensa. Rakenne sallii ohjelmiston toiminan ilman grafiikkaakin (edistyneemmät käyttäjät & palvelinkoneet, erikoistoteutukset, etäkäyttö,... ).

Auto DL pitää kirjaa nauhoitustapahtumista ja ei nauhoita kahteen kertaan samaa ohjelmaa. Ainut poikkeus on jos nauhoitus on epäonnistunut tai katkennut edellisellä yrityksellä jolloin Auto DL tekee uuden yrityksen.

Käyttö helppoa Firefoxin avulla

Tutustumme Auto DL ohjelman käyttöön Firefox webbiselaimen avulla. Se ei ole ainut tapa eikä ohjelmiston toiminta ole riippuvainen Firefox: sta mutta se on erittäin helppo tapa. Rajallisesta ohjelmoijan ajankäytöstä johtuen alempana näkyvä menujärjestelmä on rakennettu toistaiseksi vain Firefox: lle.  Rakenne on yksinkertainen,  Auto DL menuvalintoja on vain kaksi:  Ensimmäisellä lisätään ohjelmia nauhoitettavien listalle, toisella katsellaan tai poistetaan valintoja.

Esimerkki havainnollistaa

Nauhoitettavat tv-ohjelmat valitaan ja lopuksi talletetaan Auto DL ohjelmalle. Lisäys nauhoitettavien ohjelmien listalle tapahtuu viemällä hiiri ensin syötekuvakkeen päälle ja painamalla hiiren oikeata nappia jolloin tarvittava ”Launchy-menu” ilmestyy näkyviin (selviää kuvista alla). Valintojen katselu/poisto tehdään toisesta kohdasta samassa menussa.

Kannattaa erityisesti huomata että uusia ohjelmavalintoja lisättäessä Auto DL voi toimia oikein vain jos hiiri on viety ensin syötekuvakkeen päälle ja klikattu sitten hiiren oikeaa nappia. Vaikka Launchy-menu näkyy joistakin muistakin paikoista hiiren oikealla napilla klikattaessa niin siellä ei ole lisäyksen tarvitsemia tietoja.  Sen sijaan katselemaan valintoja ja poistamaan pääsee kaikkialla missä Launchy-menu ilmestyy.



Syötekuvake (RSS-kuvake).

Ohjelman lisäys nauhoitettaviin toimii oikein vain sen päältä !



TV-ohjelmien valinta nauhoitettavien listalle:







Tehtyjen valintojen katselu ja valintojen poistaminen:






Kysymyksiä & vastauksia:

En löytänyt haluamaani tv-ohjelmaa kun avasin ”Pikku kakkosen ohjelmia” otsikon vieressä olevasta syötekuvakkeesta lisäyksen. Miten saan lisättyä ohjelman nauhoitettavaksi ja mistä tuo johtuu ?

    Ongelmaa voi kiertää etsimällä ensin ohjelman Areenan sivuilta ja valitsemalla sieltä ”SARJA” otsikon vierestä syötekuvakkeen. Tällöin kuitenkin nauhoittuvat kaikki sarjan jaksot jotka ovat tuon syötekuvakkeen takana. Tuo voi olla haluttu tai haitallinen ominaisuus. Nauhoittuvien jaksojen määrän voi etukäteen tarkastaa klikkaamalla ensin webbiselaimella auki tuon syötekuvakkeen eli kurkistamalla mitä sieltä on tarjolla.

    Asia johtuu siitä että Areenassa päätason syötekuvakkeiden takana ovat tuoreimmat ohjelmat viime päiviltä. Jos tv-ohjelmasi ei mahtunut siihen joukkoon se ei löydy tuosta syötteestä. Sen sijaan ”SARJA” syötteestä löytyy pidemmältä ajalta jolloin puutetta voi toistaiseksi paikata sitä kautta kunnes asiaan on mahdollisesti kehitetty parempi tekninen ratkaisu.

Onko merkitystä lisäänko tv-ohjelmani nauhoitettavien listalle päätason kuvakkeesta vai ”SARJA”: n kautta ?

Auto DL automaattinauhurin kannalta sillä ei ole merkitystä, ohjelman kapasiteetti ei lopu millään kuviteltavissa olevalla määrällä nauhoitettavia ohjelmia vaikka jokainen nauhoitettava ohjelma olisi lisätty ”SARJA” kuvakkeen kautta. Itse Areenalle se aiheuttaa hieman enemmän syöteliikennettä.

Toiminnallisestikaan tuossa ei ole eroa, uusimmat jaksot löytyvät samalla tavalla molemmista syötteistä (päätaso / ”SARJAT”) tuoreimpien ohjelmien osalta eli tuoreimmat jaksot alkavat nauhoittua oli valinta tehty mitä tietä hyvänsä.

Haittaako jos lisään saman ohjelman vahingossa monta kertaa / useaa eri tietä ?

Tuo mahdollisuus on otettu huomioon nauhurin toteutuksessa eikä tuo haittaa.

Entäs MTV: n Katsomo tai jokin muu ?

Kehitystyö on tehty YLE Areenan yhteydessä ja siellä käytettävää syötettä tulkiten. Minkä hyvänsä uuden palvelun tuloa Auto DL: n kanssa täysin toimivaksi helpottaa jos syöterakenne on sama mutta ohjelma ID: t eroavat aina esimerkiksi alkumerkin osalta. Tätä kirjoitettaessa ei ole tietoa miten Katsomo toteuttaa nuo tulevaisuudessa.

Mikä tuo ”Launchy” on ? Miksi valinnat eivät ole suoraan ensimmäisessä menussa ?

Tuo on pelkästään työmääräkysymys. Ajan säästämiseksi käytettiin valmista ”palikkaa” (eli Launchy) tuon menun rakentamiseen. Tuon menurakenteen saisi nätimmäksikin kirjoittamalla kokonaan uuden ohjelmakoodin sille.

Missä jakeluissa / Linux-versioissa Auto DL toimii ?

Asennusta käsitellään tarkemmin Auto DL asennusohjeessa.  Ohjelmointi ja testaus tehtiin Ubuntun ja Linux Mint: in kanssa, toiminnan pitäisi olla ongelmatonta muidenkin Ubuntun kaltaisten kanssa joista ainakin Peppermint on nähty toiminnassa.    Muidenkin "Debian tyyppisten" kanssa tuo oletettavasti asentuu hyvin pienellä vaivalla.   

Kohtasin ongelman ”xyz”, mistä saan apua ?

Kannattaa katsoa Ubuntu-foorumilta olisiko asia jo entuudestaan tuttu ja laittaa kysymys esille jos tuntuu että ongelma ei ratkea.

http://forum.ubuntu-fi.org

En ymmärrä tämän ohjeen kohtaa ”xyz”...

Asioita voi olla unohtunut ohjeesta. Kerrothan Ubuntu-foorumilla jos jokin ei täsmää niin korjataan.